Jobb i modevärlden

Om det är så att man vill jobba i modevärlden så finns det många olika jobb man kan välja bland. I följande inlägg kan du finna inspiration om det är så att du vill jobba med mode.

Designer

Ett av de kanske hetaste yrkena inom modevärlden är designer, men det är inte så enkelt att slå sig in på den här banan. Det krävs talang, tålamod, energi och mycket tid i somliga fall. Självklart finns det de som gör karriär över en natt, men det hör inte till vanligheterna.

Modell

Ett annat yrke i modellvärlden är ju modell, och det är kanske inte lika enkelt om man inte är pinnsmal och väldigt lång. Men om man trots det väldigt gärna vill så finns det alltid andra “sorters” modeller man kan vara, till exempel hårmodell eller bara ansiktsbilder för smink eller smycken.

Fotograf

Om man gillar att arbeta med kameran så kan man jobba som fotograf. Det finns många olika tekniker man kan jobba med, och det finns många olika sätt man kan jobba på. En del vill gärna ha en anställning, medan andra väljer att jobba som frilansfotograf. Det sistnämnda är självklart mer flexibelt, men det kan innebära att man har det lite kämpigt i perioder om det är så att man inte fått så mycket jobb.

Journalist

Det finns många journalister som jobbar med att rapportera om sådant som händer i modevärlden. Precis som fotograf kan man välja att frilansa eller ta anställning. Eller ja, för att ta anställning så vill det ju sig att man har ett bra CV och är någon som ett företag vill anställa. Det är ett mycket eftertraktat yrke och kanske inte något för alla. Man får vara beredd på att vässa armbågarna så att man kan slå sig fram i denna konkurrenskraftiga bransch.

Sömmerska

Om man gillar att sy och skapa så kan man jobba som sömmerska. Det här är dock inte lika enkelt längre eftersom många företag väljer att placera sin produktion i länder där arbetskraften är lägre. Men det finns självklart företag som fortfarande värdesätter bra avtal och närproducerade produkter.

Inköpare

Om man vill jobba med att köpa in saker till olika butiker så kan man bli inköpare till exempel. Då får man ofta åka runt kring hela världen och scouta efter de nya trenderna och sedan köpa in det som man tycker är snyggt.

Stylist

Om man gillar att jobba med både smink, hår och val av kläder så kan man jobba som stylist. Det här är också ett väldigt populärt arbete och för att lyckas får man jobba hårt. Det gäller att man har lite känsla helt enkelt när man kombinerar de olika sakerna och skapar en helhet.