Kläder efter kroppsform

Kläder är roligt för de flesta, men ibland kan det kännas som att vissa kläder inte sitter lika bra på dig som till exempel din kompis – vad beror det på? Oftast har det att göra med din kroppsform, vilket påverkar vad som accentueras när du har vissa klädesplagg på dig. I den här artikeln ska vi gå igenom de tre vanligaste kroppstyperna och vad som smickrar dem i klädesväg. Vi ska också ta upp de vanligaste modemissarna och de lättaste åtgärderna – häng med!

Äppelformen

En av de vanligaste kroppsformerna brukas benämnas som “äpplet”, vilket betyder att man är bredare på överkroppen och smalare på underkroppen. Dessa kvinnor har ofta större byst och smalare höfter, vilket påverkar hur kläder på dig som dam sitter. Det är inte ovanligt att man försöker klä sig i större tunikor för att dölja obalansen i kroppen, men det är att föredra att istället klä sig i en tightare V-ringad blus med utsvängda ljusa jeans. Blusen gör axlarna smalare, de ljusa utsvängda jeansen breddar höftpartiet.

Päronformen

Den äppelformade kroppen är det motsatta till äpplet; här är överkroppen smalare än underkroppen. Oftast har man mindre byst och bredare höfter, vilket man försöker kompensera med tighta byxor och djupt urringade tröjor för att lyfta fram bröstpartiet. Hellre bör man satsa på mönstrade och färgglada toppar med fyrkantig urringning för att bredda axlarna, samt mörka raka byxor för att smalna av höfterna.

Bananformen

Bananen är mer balanserad än föregående, men saknar äpplets och päronets kurvor. Här är både höfterna och axlarna i linje med varandra, men det är lätt att man känner sig okvinnlig. Här brukar många dra på sig så tighta kläder som möjligt för att dra fram de kurvor som finns, men att föredra är omlottblusar eller -klänningar, med knytning i midjan och djupare urringning – det skapar illusionen av midja.

Tänk på dessa knep nästa gång du shoppar, så ska du se att det blir roligare!